De Olympische Louafi Bouguera Brug fungeert tegenwoordig als een voetgangers- en
fietsbrug over de grootste arm van de Seine en verbindt de gemeenten Saint-Denis en L’Île
Saint-Denis met elkaar. Tijdens de Olympische Spelen van Parijs in 2024 diende de brug
als oversteek voor atleten en vormde zo een belangrijke schakel tussen twee delen van het
Olympisch Dorp. Het concept voor de brug is ontwikkeld door architecten Thomas Lavigne
van AOA en Cécilia Amor van Atelier C3A en gebaseerd op de visie van een tuin die boven
het water zweeft. Met weelderig groen en diverse zitelementen transformeert het concept
een eenvoudige doorgangsroute in een dynamische openbare ruimte die ontspanning,
sociale interactie en verbondenheid bevordert.
De stalen loopbrug van 1.500 ton werd tussen april en oktober 2022 geassembleerd in de
haven van Gennevilliers en vervolgens per binnenschip naar de definitieve locatie vervoerd.
Met zijn elegante ontwerp en vloeiende lijnen doet het 138 meter lange en 16 meter brede
bouwwerk denken aan een atleet in beweging. De brug omvat een trap van bijna vier meter
breed en een uitkijkplatform dat bezoekers een onbelemmerd zicht op de rivier biedt. Ook
geeft het uitkijkplatform directe toegang tot de onlangs heringerichte Quai de Saint-Ouen in
Saint-Denis en de Quai du Châtelier in L’Île Saint-Denis.


In lijn met de architectonische visie voorziet de brug in een levendige en sociale openbare ruimte voor passanten om te verblijven en elkaar te ontmoeten. De vele maatwerkopties maakten het straatmeubilair van Streetlife de perfecte keuze voor dit project. Langs de waterkant is een 18 meter lang Solid Podium Surf Eiland geïnstalleerd. Het eiland biedt functionele maar speelse zitplaatsen met een golvend profiel dat de stromende beweging van de rivier weerspiegelt. Bankmodules, rugleuningen en armleuningen uit de Rough&Readyfamilie zijn gecombineerd tot een zitelement van zes meter lang dat op verschillende manieren plaats biedt aan groepen bezoekers.
De natuurlijke uitstraling van het meubilair sluit aan bij de bredere ecologische doelstellingen van het project: het vergroot het milieubewustzijn en is tegelijkertijd praktisch en comfortabel. Essentieel hierbij is de keuze voor FSC®-gecertificeerd hardhout als voornaamste materiaal. Het fraaie hardhout vormt niet alleen een aanvulling op de natuurlijke omgeving en de overkoepelende esthetiek, maar is ook essentieel voor de levensduur en duurzaamheid van het ontwerp. Architecte Cécilia Amor benadrukt dat de dikke, duurzame houten delen ervoor zorgen dat het meubilair bestand is tegen de elementen. Daardoor is het uitzonderlijk slijtvast en heeft het een lange levensduur: “We kozen voor hout omdat het perfect past in deze natuurlijke, groene omgeving in het hart van de Seine. Het is een materiaal dat uitnodigt om te gaan zitten en te ontspannen en dat tegelijk op een duurzame manier veroudert.”
De focus op duurzaamheid blijft niet beperkt tot het meubilair, maar komt in elk aspect van het project tot uitdrukking. Voor de brug is 9.000 m3 beton gebruikt, waarvan 88% koolstofarm, en 3.400 ton staal, waarvan 11% gerecycled. Rondom de brug is 2.625 m² aan vegetatie aangeplant, inclusief 74 nieuwe bomen die zijn geselecteerd op lage waterbehoefte. Duurzaam beheer van regenwater voorkomt lozing in het afvoersysteem en energiezuinige ledverlichting met variabele intensiteit beperkt het stroomverbruik.
De Louafi Bouguera Brug vormt een levend eerbetoon aan de Olympische Spelen van Parijs in 2024 en staat symbool voor ecologische en sociale duurzaamheid. Het is niet zomaar een bouwwerk, maar een sociaal knooppunt: waar atleten samenkwamen ontmoeten nu bewoners en bezoekers elkaar. Tijdens de Olympische Spelen trokken de brug en het golvende podium massaal de aandacht op social media toen ze het decor vormden voor een huwelijksaanzoek tussen twee atleten. Dit bijzondere moment illustreerde dat infrastructuur niet slechts een transportroute is, maar ook een plek van verbinding die mensen samenbrengt om bijzondere ervaringen te delen.

Locatie | L’Île-Saint-Denis, Parijs, Frankrijk |
Oplevering | 2024 |
Landschapsarchitect | Thomas Lavigne (AOA), Cécilia Amor (C3A) |